„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Surowce zielarskie

Akademia Wiedzy Lubelskie Zioła

Rzepik pospolity – Agrimonia eupatoria

Rzepik pospolity – stanowiska naturalne, zastosowanie, uprawa Autor: Natalia Guz, Barbara Baj-Wójtowicz Morfologia Rzepik pospolity (Agrimonia eupatoria) jest byliną należącą do rodziny różowatych. Osiąga wysokość

Czytaj więcej »
Akademia Wiedzy Lubelskie Zioła

Przetacznik leśny – Veronica officinalis

Przetacznik leśny – charakterystyka, stanowiska naturalne, wprowadzenie do uprawy, możliwość wykorzystania surowca Autor: Natalia Guz Morfologia Przetacznik leśny (Veronica officinalis L.) zwany również lekarskim należy

Czytaj więcej »

Opis surowców zielarskich

Czarny bez (Sambucus nigra) Surowiec zielarski:  kwiatostany (kwiaty),  owoce Kwiaty czarnego bzu zawierają:  flawonoidy,  kwasy fenolowe, kwasy organiczne, sterole, olejek eteryczny, garbniki, triterpeny, sole mineralne.

Czytaj więcej »