Liście maliny moroszki
Malina moroszka (Rubus Chamaemorus) jest rośliną o bardzo silnych właściwościach leczniczych. Głównym surowcem zielarskim jaki się z niej pozyskuje są owoce. Niestety aby rozpocząć owocowanie moroszka wymaga bardzo specyficznych warunków charakterystycznych dla torfowiska wysokiego, a także obecności odpowiednio dużej liczby roślin męskich w sąsiedztwie żeńskich okazów, a także owadów zapylających, aby doszło do zapylenia. Na szczęście wartościowe prozdrowotne substancje maliny moroszki można znaleźć nie tylko w owocach, ale również liściach. Co więcej roślina ta mimo bardzo niepozornego wyglądu jest odporna na zrywanie liści, które ponadto bardzo szybko odrastają. Liście moroszki są surowcem zielarskim, którego zbioru można dokonywać kilka razy w ciągu roku. Zaleca się jednak by podczas jednorazowego zbioru zrywać maksymalnie 1/3 liści. Dzięki temu moroszka jest w stanie stosunkowo szybko się zregenerować. Liście moroszki zawierają przede wszystkim kwasy fenolowe w postaci kwasu galusowego i elagowego, a także flawonoidy. Jak wykazują badania przyrządzony z nich wyciąg wykazuje działanie bakteriobójcze wobec bakterii Staphylococcus epidermidis, Staphylococcus aureus i Bacillus subtilis. Jest to efekt działania prze wszystkim kwasu elagowego. W medycynie ludowej Skandynawii i Rosji liście moroszki, podobnie jak owoce stosowano w przypadku zachorowania na szkorbut, jak również w leczeniu gorączki czy biegunek. Suszone liście maliny moroszki stanowią składnik Lubelskiej Herbatki Owocowo-Ziołowej, Owocowo-Ziołowej z maliną moroszką, oraz Owocowo-Ziołowej z maliną moroszką i aksamitką produkowanych przez markę Lubelskie Zioła. Wszystkie te produkty pochodzą z certyfikowanych upraw, w których malina moroszka uprawiana jest w międzyrzędziach w systemie alejowym z różą pomarszczoną. Plantacja Maliny moroszki i róży powstała w gospodarstwie Barbary Baj-Wójtowicz na potrzeby projektu realizowane w ramach konsorcjum „Agroleśnictwo w Dolinie ZIelawy”.
- Geszprych A., Wartości prozdrowotne wybranych surowców pochodzących z upraw agroleśnych, Agroleśnictwo – najważniejsza innowacja w rolnictwie, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Poznaniu, Poznań 2020, s. 119-120
- Guz N., Baj-Wójtowicz B., Malina moroszka w Herbatkach Lubelskich, Newsletter 8, Lubelskie Zioła
- Guz N., Baj-Wójtowicz B., Malina moroszka – wykorzystanie właściwości prozdrowotnych w produkcji żywności funkcjonalnej, Newsletter 7, Lubelskie Zioła
- Osińska E., Rosłon W., Jakubowska Z., Baj-Wójtowicz B., Uprawa róży pomarszczonej (Rosa rugosa Thunb) z maliną moroszką (Rubus chamaemorus L.) i bzu czarnego (Sambucus nigra L.) z miodunką (Pulmonaria obscura Dumort.) w systemie agroleśnym, Agroleśnictwo – najważniejsza innowacja w rolnictwie, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Poznaniu, Poznań 2020, s. 157