Inne surowce zielarski dostępne w Gospodarstwie Rolnym Barbary Baj Wójtowicz – Berberys
Berberys nazywany jest „polską cytryną” lub „cytryną Północy”.
Do herbatek opracowywanych na bazie ziół wprowadzanych do uprawy w ramach projektu „Innowacyjny model uprawy, przetwórstwa i dystrybucji ziół w Dolinie Zielawy” dodajemy też inne surowce zielarskie, jakie można znaleźć w Gospodarstwie Rolnym Barbary Baj Wójtowicz. Taki dodatek w herbatkach nie tylko wzmacnia działanie wspierające zdrowie, ale także podkreśla smak i aromat herbatek. Tutaj berberys z nasadzeń w gospodarstwie, który w tym roku obrodził bardzo obficie.
Właściwości lecznicze berberysu zwyczajnego (Berberis vulgaris), znanego także jako kwaśnica pospolita lub kwaśniec, są znane i doceniane już od tysiącleci. W średniowieczu berberys stosowano jako popularny lek na żółtaczkę i malarię, a w XVII w. w Anglii był popularnym remedium na schorzenia wątroby. Z kolei w Polsce w medycynie ludowej wykorzystywano owoce berberysu jako lek przeciwszkorbutowy. Dzisiaj berberys wykorzystywany jest w krajach tropikalnych w przypadku leczenia malarii. Jest on jednym z tzw. super foods, bo wykorzystuje się z niego owoce, korę, liście i korzenie.
Owoce berberysu zawierają alkaloidy, kwasy organiczne, cukry, pektyny, garbniki, sole mineralne i witaminy, w tym najwięcej witaminy C (80 mg w 100 g). W medycynie ludowej od wieków dodawano do napojów suszone owoce berberysu, by podnieść odporność organizmu, w szczególności podczas przeziębienia. Berberys należy stosować z umiarem i przez określony czas, najlepiej w sprawdzonych produktach.