Lubelska HERBATKA OWOCOWO-ZIOŁOWA – unikalny polski produkt o działaniu wspomagającym zdrowie. Bazuje na superfoods pochodzących z wyjątkowej lubelskiej agroleśnej uprawy współrzędnej:
- owocach i liściach róży pomarszczonej Rosa rugosa,
- owocach bzu czarnego Sambucus nigra,
- zielu miodunki Pulmonaria,
- owocach i liściach maliny moroszki Rubus chamaemorus.
W składzie wykorzystaliśmy także liść poziomki Fragaria, płatki słonecznika Helianthus oraz skórkę pomarańczową.
Poza cenioną maliną moroszką, w składzie Lubelskiej HERBATKI OWOCOWO-ZIOŁOWEJ znalazły się także inne, wartościowe surowce zielarskie, które cenione były w medycynie ludowej m.in. za wspieranie odporności (owoce i liście róży pomarszczonej oraz bzu czarnego), właściwości oczyszczające, bakteriobójcze (płatki słonecznika), wpływające korzystnie na pracę układu oddechowego (miodunka) i pokarmowego (liść poziomki). Smaku i aromatu kompozycji dopełnia skórka pomarańczowa, której przypisuje się działanie przeciwzapalne.
O surowcach zielarskich, które zastosowaliśmy w Lubelskiej HERBATCE OWOCOWO-ZIOŁOWEJ:
Róża pomarszczona to krzew z rodziny różowatych uprawiany zwykle jako ozdobny, rekultywujący i stabilizujący piaszczyste grunty. Dostarcza cennych surowców zielarskich: aromatycznych płatków i całych pąków o znacznej zawartości olejku eterycznego, liści oraz owoców o smacznym miąższu.
Bez czarny to krzew z rodziny piżmaczkowatych osiągający do 12 m. Na stanowiskach naturalnych często porasta gleby ruderalne o wyższej zawartości azotu. Jest źródłem cennych surowców zielarskich: kwiatów oraz owoców, które jednak przed spożyciem ze względu na obecność sambunigryny muszą być poddawane obróbce termicznej.
Miodunka to roślina zielna z rodziny ogórecznikowatych charakteryzująca się pięknymi wielobarwnymi kwiatami zakwitającymi wczesną wiosną. W przypadku niektórych odmian np. miodunki plamistej zwanej lekarską równie dekoracyjne są także zielono-białe liście. Jest rośliną miododajną, chętnie odwiedzaną przez trzmiele i pszczoły (zarówno miodne, jak i dzikie). Cennym surowcem zielarskim jest ziele oraz ziele pozyskiwane w okresie kwitnienia.
Malina moroszka określana także niekiedy jako malina nordycka należy do rodziny różowatych. Wydaje owoc pozorny złożony z kilku początkowo czerwonych, następnie w miarę dojrzewania, jaśniejących pestkowców. Owoce mają smak słodko-lekko kwaśny ze specyficznym, przyjemnym posmakiem i zapachem.
Poziomka także reprezentuje rodzinę różowatych. Jest niewielką rośliną zielną charakterystyczną dla prześwietlonych borów. Dostarcza cennych surowców: kwiatów, słodkich owoców oraz liści o znacznej zawartości antyoksydacyjnej.
Słonecznik należy do rodziny astrowatych. Jego owoce zwane potocznie ziarkami oraz płatki wykorzystywane są w produkcji leków. Są cenione za właściwości przecizapalne i przeciwbakteryjne oraz korzystny wpływ na układ trawienny.