I POLSKI KONGRES AGROLEŚNICTWA
AGROLEŚNICTWO – SZANSA CZY WYZWANIE DLA SEKTORA ROLNO SPOŻYWCZEGO W POLSCE?
Odbędzie się w systemie hybrydowym w dniach 16 – 17. 12.2022 r. w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
PROGRAM
Dzień 1
Piątek 16.12.2022 r. część konferencyjna online
10:00 – 10:05 Powitanie uczestników konferencji
10:05 – 10:35 dr Barbara Baj Wójtowicz (ECO – FARM Sosnówka sp. z o.o. – lider GO „Agroleśnictwo w Dolinie Zielawy”): Produkcja żywności w systemie agroleśnym jako najważniejsza innowacja w rolnictwie – efekty projektu „Innowacyjny model produkcji przetwórstwa i dystrybucji ziół w Dolinie Zielawy”
10:35 – 11:00 Przemysław Lecyk (Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie o/ Poznań): Działanie „Współpraca” w przyszłej perspektywie Wspólnej Polityki Rolnej: innowacje w agroleśnictwie, możliwości finansowania projektów badawczo – rozwojowych
11:00 – 11:40 prof. Ewa Osińska (SGGW w Warszawie): Uprawy zielarskie w systemie agroleśnym na przykładzie bzu czarnego i miodunki
11:40 – 12:10 Syrek Mateusz i Natalia Guz (Uniwersytet Rzeszowski) : Możliwość i rola wykorzystania trzmieli Bombus w systemach agroleśnych
12:10 – 12:20 Przerwa
12:20 – 12:50 Natalia Guz i dr Barbara Baj Wójtowicz: Możliwość zastosowania nieszpułki zwyczajnej Mespilus germanica L. w wybranych systemach agroleśnych
12:50 – 13:30 dr Marzena Mazurek, Natalia Guz (Uniwersytet Rzeszowski): Uprawa alejowa borówki wysokiej z roślinami zielnymi
13:30 – 14:00 Anna Geszprych (SGGW w Warszawie): Jakość surowców pochodzących z uprawy róży pomarszczonej w systemie agroleśnym i monokulturowym
14:00 – 14:30 – Panel dyskusyjny: moderator dr Barbara Baj Wójtowicz uczestnicy: Przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Agnieszka Lamczyk (Chlebowa Zagroda Jagny), Tomasz Jakiel (Lubuskie Angusowo), Aneta Marczak (Ekologiczne Gospodarstwo Agroturystyczne Różana Zagroda) : Nowy Zielony Ład – Korzyści ekonomiczne i ekologiczne czy wyzwania dla polskich rolników i przetwórców?
14:30 Podsumowanie konferencji
—————————————————————————————————————–
Dzień 2
Sobota 17.12.2022
Część warsztatowa stacjonarna odbędzie się w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Budynek 35 Wydział Ogrodniczy.
PROGRAM
11:00 – 11:15 Rejestracja uczestników, serwis kawowy
11:15 – 14:10 Warsztat I prowadząca dr Barbara Baj Wójtowicz (ECO – FARM Sosnówka sp. z o.o. – lider GO „Agroleśnictwo w Dolinie Zielawy”): Projektowanie systemu agroleśnego alejowego (zasady projektowania systemu alejowego, dobór gatunków, plan produkcyjny dla gospodarstwa, prototypowanie) – warsztat prowadzony metodą design thinking Google, uczestnicy pracując w grupach 5 – osobowych stworzą prototypy systemu alejowego
14:10 – 14:30 Przerwa kawowa
14:30 – 16:30 Warsztat II prowadząca dr Wiesława Rosłon (SGGW): Projektowanie produktów spożywczych na bazie surowców pochodzących z upraw w systemach agroleśnych (ocena surowców, zasady komponowania produktów) – uczestnicy skomponują własne produkty, które zabiorą ze sobą.
16:30 Podsumowanie Konferencji – część warsztatowa
Zgłoszenia prosimy przesyłać na adres: biuro@lubelskieziola.pl