Warsztaty ziołowe w Lubelskich Ziołach dla grupy ŁODR z siedzibą w Bratoszewicach
W dniu 18.09.2019 r. dr Barbara Baj Wójtowicz przeprowadziła w swoim gospodarstwie warsztaty ziołowe Lubelskie Zioła dla uczestników wyjazdu studyjnego „Dobre praktyki wdrażania innowacji w gospodarstwach ekologicznych”. Była to olbrzymia przyjemność gościć grupę tak miłych, aktywnych i przedsiębiorczych osób zainteresowanych ekologicznymi praktykami i metodami agroleśnymi w uprawie ziół.
W ramach warsztatów uczestnicy komponowali własne herbatki z ziół Lubelskie Zioła uprawianych w gospodarstwie agroleśnym, a także wzięli udział w badaniach konsumenckich pierwszych 7 prototypów herbatek przygotowanych w ramach projektu przez Gospodarstwo oraz partnerów: firmę ECO-FARM Sosnówka Sp. z o.o. i SGGW. Herbatki zostały uszeregowane przez uczestników w kolejności od tej, która smakowała im najbardziej do tej, która smakowała najmniej. Zebrane dane posłużą do dalszej analizy badawczej, którą SGGW przeprowadza w ramach realizowanego projektu.
Wszystkie herbatki bardzo smakowały, chociaż uczestnicy mieli też kilka zdecydowanych faworytów.
Uczestnicy mieli też okazję do skosztowania produktów gospodarstwa przygotowanych na bazie uprawianych ziół: sosnowskiej marmolady z płatków rosa rugosa Hansa oraz chlebów z ziołami Lubelskie Zioła z gospodarstwa upieczonych przez panią Agnieszkę Lamczyk, właścicielkę gospodarstwa „Chlebowa Zagroda Jagny” z Dańc oraz ziołowych serów korycińskich wytwarzanych przez panią Ewę Sidor właścicielkę gospodarstwa w Romanowie, gmina Sosnówka.
Była to doskonała okazja do promocji projektu badawczo-rozwojowego „Innowacyjny model uprawy, przetwórstwa i dystrybucji ziół w Dolinie Zielawy”, który jest prowadzony w gospodarstwie w ramach działania Współpraca.