„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Powstaje książka kucharska Lubelskich Ziół

Strona główna » Aktualności » Powstaje książka kucharska Lubelskich Ziół
Pisarka Beata Kiecana

Powstaje książka kucharska Lubelskich Ziół
Dr Barbara Baj Wójtowicz i pisarka Beata Kiecana nawiązały współpracę, której efektem jest wspólne napisanie książki kucharskiej Lubelskich Ziół zawierającej przepisy kulinarne z wykorzystaniem ziół, przypraw i herbat powstałych w ramach realizacji projektu.
Inspiracją do napisania tej książki był fanpage Lubelskie Zioła prowadzony przez dr Barbarę Baj Wójtowicz na Facebooku, na którym fani pytali o możliwość testowania przypraw i herbatek Lubelskie Zioła i dzielili się swoimi doświadczeniami.
Niektóre przyprawy powstały na specjalne zamówienie wytwórców serów dojrzewających i chlebów żytnich na zakwasie i były prezentowane na wielu wydarzeniach promujących projekt. Przyprawy i herbaty testowała również Beata Kiecana zauroczona ich walorami smakowymi.
Książka kucharska Lubelskich Ziół będzie jednym z elementów promujących projekt „Innowacyjny model uprawy, przetwórstwa i dystrybucji ziół w Dolinie Zielawy” oraz jego efekty.
Jako ciekawostkę warto też dodać, że nasz projekt i geneza powstawania marki Lubelskie Zioła, nasze sukcesy i trudności stały się kanwą dla najnowszej książki Beaty Kiecany, która już wkrótce się ukaże. Sami jesteśmy ciekawi jak nasz projekt przełożony został na fabułę książki.

Fot. Beata Kiecana. Lody z przyprawą pokrzywową Lubelskie Zioła (po lewej) i koktajl owocowy z przyprawą z maliny moroszki i róży Lubelskie Zioła (po prawej) testowane w ramach prac nad książką kucharską.