„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Owoce dzikiej róży z Gospodarstwa Rolnego Barbary Baj Wójtowicz

Strona główna » Aktualności » Owoce dzikiej róży z Gospodarstwa Rolnego Barbary Baj Wójtowicz
Na zdjęciu ser typu korycińskiego z naszą przyprawą. Przyprawa ta przejdzie badania laboratoryjne w SGGW.

Owoce dzikiej róży z Gospodarstwa Rolnego Barbary Baj Wójtowicz

Z owoców róży dzikiej można zrobić pyszną zupę oraz przyprawę do wyrobu serów.

W Szwecji za przysmak uchodzi charakterystyczna i bardzo zdrowa zupa „nyponsoppa”, której głównym składnikiem są właśnie owoce dzikiej róży.

A w Polsce ECO-FARM Sosnówka Sp. z o.o. testuje przyprawę różaną do wyrobu serów z dużą zawartością witaminy C w ramach projektu „Innowacyjny model uprawy, przetwórstwa i dystrybucji ziół w Dolinie Zielawy”.
W ramach projektu różę dziką wprowadziło do swojej uprawy w systemie agroleśnym z maliną moroszką Gospodarstwo Rolne Barbary Baj Wójtowicz.