Badania laboratoryjne naszych ziół na SGGW w Warszawie
Zanim powstanie produkt o działaniu wspierającym zachowanie zdrowia, surowce zielarskie i mieszanki ziół w herbatkach i przyprawach muszą przejść całą serię badań laboratoryjnych. U nas badania surowców z Gospodarstwa Rolnego Barbary Baj Wójtowicz prowadzi zespół Wydziału Ogrodnictwa Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. To już kolejna seria badań laboratoryjnych prowadzonych przez dr Wiesławę Rosłon i prof. Ewę Osińską.
Badaliśmy surowce z upraw agroleśnych założonych w ramach naszego projektu „Innowacyjny model uprawy, przetwórstwa i dystrybucji ziół w Dolinie Zielawy”: świeże płatki i owoce. Teraz mamy kolejną turę badań surowców suszonych: kwiatów, płatków, pąków, liści oraz owoców. Trwają też badania laboratoryjne mieszanek herbacianych pod względem optymalizacji ich składu i wartości wspierających zdrowie.
Herbatki są określane jako pyszne przez osoby testujące je. To pierwsze herbatki w Polsce z surowców zielarskich pozyskanych z upraw agroleśnych.