Malina Moroszka Owoc Liofilizowany Sproszkowany to wyjątkowy polski produkt o działaniu wspierającym zdrowie czlowieka stworzony z liofilizowanych i specjalnie proszkowanych owoców maliny moroszki Rubus chamaemorus L. pochodzących z unikatowej uprawy na Lubelszczyźnie.
Dzięki liofilizacji oraz specjalnej metodzie proszkowania owoców zachowują one najwyższy poziom substancji aktywnych. Liofilizat z owoców polskiej maliny moroszki w porównaniu z produktami skandynawskimi opartymi na owocach zbieranych ze stanowisk naturalnych odznacza się wyższą zawartością biopierwiastków takich jak magnez, potas, sód, wapń, mangan, żelazo czy cynk. Badania potwierdziły, że owoce maliny moroszki pochodzące z polskiej uprawy agroleśnej odznaczają się najwyższą zawartością magnezu: 46% dziennego zapotrzebowania (mężczyźni) i 61% dziennego zapotrzebowania (kobiety) spośród najbardziej wartościowych odmian uprawowych maliny zwyczajnej Rubus iadeus L. – owoce czerwone (3 odmiany), owoce żółte (3 odmiany) oraz maliny czarnej Rubus occidentalis L. (6 odmian), a także owoców maliny moroszki pozyskiwanych ze stanu naturalnego w Skandynawii. Wysoka zawartość magnezu redukuje ryzyko rozwoju zespołu metabolicznego oraz zmniejsza nasilenie procesu zapalnego, obniżając ogólne ryzyko sercowo-naczyniowe. Bierze udział w regulacji ciśnienia tętniczego krwi, w przewodnictwie nerwowym, a także kurczliwości mięśni i termoregulacji.
Nasze produkty z linii produktów liofilizowanych opartych na owocach maliny moroszki wspierającej zdrowie, a także charakteryzują się modelem produkcji mającej pozytywny wpływ na środowisko naturalne. Wprowadzenie moroszki do uprawy pozwala zachować w Polsce ten zagrożony gatunek, wspiera różnorodność gatunkową owadów zapylających i innych gatunków, a zastosowanie w uprawie systemu agroleśnego poprawia kondycję gleby i zapobiega jej erozji, zwiększając jednocześnie wydajność z ha.
Wszystkie nasze produkty są oparte w głównej mierze o surowce pozyskiwane z własnych upraw prowadzonych w systemach agroleśnych bez stosowania chemicznych środków ochrony roślin i według standardów fair trade.
Składniki: malina moroszka owoc 100%
Malina moroszka Owoc Liofilizowany Sproszkowany bazuje na polskim superfood – owocu maliny moroszki, który według literatury naukowej zawiera cenne składniki odżywcze:
- witaminę C – podnoszącą odporność, uszczelniającą naczynia krwionośne
i regulującą ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, spowalniającą procesy starzenia się skóry, - witaminę A – wzmacniającą układ immunologiczny, zapobiegającą rozwojowi nowotworów, wpływającą korzystnie na wzrok, biorącą udział w produkcji czerwonych krwinek, utrzymującą kondycję skóry, włosów i paznokci,
- witaminy z grupy B – wspomagające prawidłową pracę układu nerwowego; wpływające korzystnie na poziom energii i sprawność myślenia oraz przemianę materii,
- żelazo – dostarcza tlen do narządów oraz mięśni, jest także swoistą tarczą przed infekcjami, wspomaga także układ nerwowy i rozrodczy, wpływa na stan włosów oraz skóry,
- magnez – wpływa korzystnie na funkcjonowanie wielu narządów, łagodzi dolegliwości PMS i bóle menstruacyjne, reguluje pracę tarczycy, usprawnia procesy trawienia, przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych, rozszerza drogi oddechowe,
- wapń – usprawnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i enzymów trawiennych, reguluje gospodarkę hormonalną oraz proces krzepnięcia krwi, wzmacnia kości oraz zęby,
- karotenoidy – przeciwutleniacze zwalczające nadmiar wolnych rodników, chroniącymi przed chorobami cywilizacyjnymi: układu sercowo-naczyniowego, nowotworowymi oraz neurodegeneracyjnymi, narządu wzroku oraz przedwczesnym starzeniem skóry,
- fitosterole – obniżające poziom cholesterolu LDL,
- kwasy omega-3 i omega-6 – o licznych właściwościach przeciwzapalnych, chroniących m.in. przed zawałem serca oraz udarem mózgu.
Malina Moroszka Owoc Liofilizowany Sproszkowany to produkt:
- bez dodatku soli i cukru
- odpowiedni dla wegan
- bazujący na superfood pochodzącym
z polskich upraw - liofilizowany
- bez dodatku sztucznych barwników i konserwantów
- będący produktem agroleśnictwa
- uniwersalny: może być spożywany zarówno bezpośrednio bez dodatków, a także jako urozmaicenie diety,
- owoc maliny moroszki nie traci swoich właściwości zdrowotnych pod wpływem wysokiej temperatury.
O surowcu zielarskim tworzącym Malina Moroszka Owoc Liofilizowany Sproszkowany:
Malina moroszka należy do rodziny różowatych. Jest niewielką dwupienną, kwitnącą na biało krzewinką wydającą owoc pozorny złożony z kilku pestkowców, który początkowo jest barwy czerwonej, a w miarę dojrzewania staje się jasnopomarańczowy, co zawdzięcza obecności karotenoidów. Owoce mają smak słodko-lekko kwaśny ze specyficznym, przyjemnym posmakiem i zapachem. To roślina charakterystyczna dla torfowisk wysokich.