Cloudberry Rose Malina Moroszka Róża Dzika Owoce Liofilizowane Sproszkowane to kolejny z linii produktów liofilizowanych Lubelskie Zioła bazujący na polskich owocach maliny moroszki Rubus chamaemorus L. i róży dzikiej Rosa canina L. pochodzących z plantacji agroleśnej (współrzędnej moroszki oraz róży owocowej w Sosnówce).
Linia tych produktów może znaleźć zastosowanie w profilaktyce chorób cywilizacyjnych z uwagi na wysoką zawartość substancji aktywnych korzystnych dla zdrowia.
Produkt został stworzony w wyniku prac badawczo – wdrożeniowych konsorcjum. Owoce zostały skomponowane w odpowiednio dobranych proporcjach w trakcie badań prowadzonych przez SGGW w ramach zrealizowanego projektu badawczo – wdrożeniowego.
Jest wyjątkowy nie tylko ze względu na korzystny wpływ na zdrowie, ale także model produkcji mający pozytywny wpływ na środowisko naturalne.
Składniki: malina moroszka owoc 50%, róża dzika naowocnia 50%
Cloudberry Rose Malina Moroszka Róża Dzika Owoce Liofilizowane Sproszkowane to produkt:
- bez dodatku soli i cukru
- dobry dla wegan
- bazujący na polskich superfoods
- liofilizowany
- bez dodatku sztucznych barwników i konserwantów
- będący produktem agroleśnictwa,
- uniwersalny: smaczny bez dodatków, a także jako urozmaicenie diety
O surowcach zielarskich tworzących Cloudberry Rose Malina Moroszka Róża Dzika Owoce Liofilizowane Sproszkowane:
Malina moroszka należy do rodziny różowatych. To niewielka, dwupienna kwitnąca na biało krzewinka wydająca początkowo czerwony owoc pozorny złożony z kilku pestkowców. W miarę dojrzewania jaśnieje: staje się pomarańczowy, a następnie żółtopomarańczowy, co zawdzięcza obecności karotenoidów. Owoce mają smak słodko-lekko kwaśny ze specyficznym, przyjemnym posmakiem i zapachem.
Róża dzika Rosa canina to krzew także reprezentujący rodzinę różowatych charakterystyczny dla widnych, prześwietlonych stanowisk o piaszczystych glebach, na których zwykle uprawiany jest jako ozdobny i stabilizujący. Poza funkcjami zapobiegającymi erozji oraz dekoracyjnymi, dostarcza cennych surowców zielarskich. Najczęściej pozyskiwane są: płatki, pąki, naowocnie, owoce, nasiona, liście, rzadziej: korzenie.