Lubelska HERBATKA ZIOŁOWA PRZETACZNIK LEŚNY
Produkt został skomponowany w oparciu o surowiec pozyskiwany z jedynej na świecie plantacji polowej przetacznika leśnego zlokalizowanej w Gospodarstwie Rolnym Barbary Baj Wójtowicz w Sosnówce położonej w Dolinie Zielawy – zielonym sercu Polesia Lubelskiego.
Przetacznik leśny uprawiany jest w międzyrzędziach w agroleśnej uprawie współrzędnej z bzem czarnym. Taki model produkcji w agroleśnym systemie alejowym pozytywnie wpływa na środowisko, wspiera bioróżnorodność, korzystnie wpływa na ekosystem i dostarcza produktów o podwyższonej wartości dodanej.
Składniki: przetacznik ziele 100%.
Masa netto: 60 g, 30 g
Przetacznik leśny:
Herbatka z przetacznika leśnego była w dawnej Francji zwana Thé d’Europe i stosowana jako substytut czarnej herbaty oraz remedium na schorzenia prostaty. Przetacznik leśny to bogate źródło flawonoidów i saponin, kwasów organicznych i garbników. Wykorzystywano go w celu obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, wzmocnieniu odporności, oczyszczaniu organizmu z toksyn, poprawy perystaltyki jelit. Doceniono także korzystne oddziaływanie na układ trawienny i usprawnienie procesu przemiany materii. Wykazuje właściwości wykrztuśne, przez co medycyna ludowa polecała go w chorobach układu oddechowego. Garbniki znajdujące się w zielu przetacznika ceniono za działanie ściągające oraz przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Doceniano także rolę przetacznika leśnego we wspomaganiu pamięci i koncentracji oraz wspieraniu układu nerwowego, bólach głowy, przemęczeniu i permanentnym stresie.
Uprawa przetacznika leśnego z bzem czarnym w Gospodarstwie Agroleśnym Barbary Baj Wójtowicz w Sosnówce: