Lubelska HERBATKA OWOCOWA VERY BERRY FRUITEA BARDZO OWOCOWA HERBATKA to wyjątkowy polski produkt o działaniu wspierającym zdrowie. Bazuje na owocach superfoods pochodzących z unikalnych agroleśnych upraw współrzędnych:
- owocach róży pomarszczonej Rosa rugosa,
- owocach bzu czarnego Sambucus nigra,
- owocach maliny moroszki Rubus chamaemorus.
W składzie Lubelskiej HERBATKI OWOCOWEJ VERY BERRY FRUITEA BARDZO OWOCOWEJ HERBATKI znalazły się owoce róży pomarszczonej cenione w medycynie ludowej m.in. za wspieranie odporności, pomoc w leczeniu przeziębień, a także owoce bzu czarnego stosowane w walce z wirusami ze względu na obecne w nich garbniki, antocyjany i witaminy oraz wspomagające leczenie stanów zapalnych układu pokarmowego.
Surowce, które tworzą Lubelską HERBATKĘ OWOCOWĄ VERY BERRY FRUITEA BARDZO OWOCOWĄ HERBATKĘ pozyskujemy z własnych agroleśnych upraw, które prowadzimy zgodnie ze standardami fair trade i w których nie stosujemy chemicznych środków ochrony roślin.
O surowcach zielarskich, które zastosowaliśmy w Lubelskiej HERBATCE OWOCOWEJ VERY BERRY FRUITEA BARDZO OWOCOWEJ HERBATCE:
Róża pomarszczona jest krzewem charakterystycznym dla prześwietlonych okrajków siedlisk suchych: borów, piaszczystych wydm, w przypadku których często stosowany jest do stabilizowania gruntu. Cechą charakterystyczną są aromatyczne fuksjowe kwiaty, które, podobnie jak owoce stanowią cenny surowiec zielarski zawierający m.in. za wysoką zawartość witaminy C.
Bez czarny to krzew z rodziny piżmaczkowatych osiągający do 12 m, występujący w stanie dzikim najczęściej na glebach ruderalnych o wyższej zawartości azotu. Jest źródłem cennych surowców zielarskich: kwiatów oraz owoców, które przed spożyciem ze względu na obecność sambunigryny muszą być poddawane obróbce termicznej.
Malina moroszka zwana złotem północy jest powszechnie wykorzystywana w Skandynawii jako cenny surowiec zielarski oraz jako surowiec do produkcji przetworów: konfitur, dżem, soków i syropów. Liczba jej stanowisk naturalnych ulega zmniejszeniu z uwagi m.in. na osuszanie i degradację torfowisk wysokich. W Polsce, na nielicznych stanowiskach naturalnych, na ogół nie owocuje. Z uwagi na dwupienność, do pojawienia się owocu, potrzebny jest kwiat męski oraz żeński, który zostaje zapylony przez pomyłkę – kwiaty żeńskie są mniej atrakcyjne dla zapylaczy.