„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Uprawa rzepiku i ostrożenia warzywnego w Gospodarstwie Rolnym dr Barbary Baj Wójtowicz

Strona główna » Aktualności » Uprawa rzepiku i ostrożenia warzywnego w Gospodarstwie Rolnym dr Barbary Baj Wójtowicz

Uprawa rzepiku i ostrożenia warzywnego w Gospodarstwie Rolnym dr Barbary Baj Wójtowicz

W ramach projektu „Innowacyjny model uprawy, przetwórstwa i dystrybucji ziół w Dolinie Zielawy” dr Barbara Baj Wójtowicz jako pierwsza na świecie wprowadza do uprawy towarowej w swoim gospodarstwie w Sosnówce gatunki dziko rosnące między innymi rzepik oraz ostrożeń warzywny.
To gatunki zielarskie bardzo cenne do produkcji herbatek i przypraw ziołowych Lubelskie Zioła o działaniu wspierającym zdrowie człowieka. Uprawa jest zakładana z nasion poddawanych najpierw stratyfikacji, następnie wysiewanych do multipaletek, a z nich po osiągnięciu określonego wzrostu na pole. Stratyfikacja i wysiew nasion w sezonie 2020 r. trwa już od lutego.

Fot. Barbara Baj Wójtowicz. Nasiona rzepiku wonnego

Stratyfikacja nasion polega na ich wymieszaniu z czystym wilgotnym piaskiem i następnie umieszczeniu w woreczku lub pojemniku w lodówce do czasu, aż nasiona zaczną pękać i kiełkować. W tym momencie można je wysiewać do multipaletek, a po kilku tygodniach sadzonki są gotowe do wysadzenia w pole.