Kolejny z gatunków wprowadzonych przez nas do uprawy w ramach projektu
Innowacyjny model produkcji, przetwórstwa i dystrybucji ziół w Dolinie Zielawy już wystartował.
Rzepik pospolity Agrimonia eupatoria, bo o nim mowa, to gatunek, który uprawiamy w systemie agroleśnym
z produktywnymi żywopłotami.
Więcej o rzepiku pospolitym:
Surowiec
stanowi ziele zebrane w początkowym okresie kwitnienia
Składniki aktywne
w jego zielu występują: garbniki, flawonoidy (m in. kwercetyna), fitosterole, gorycze, kwasy organiczne, związki mineralne (w tym krzemionka) oraz witamina PP i witamina C.
Działanie i zastosowanie
W lecznictwie ludowym napary z ziela zalecano do kąpieli zmęczonych nóg. Ziele wykazuje właściwości przeciwzapalne, ściągające, żółciotwórcze i żółciopędne. Zwiększa znacznie wydzielanie soku żołądkowego. Zalecany jest w nieżycie żołądka i jelit, w osłabieniu czynności wątroby i niedostatecznym wydzielaniu żółci. Zewnętrznie stosowany bywa jako środek ściągający, przeciwzapalny i przeciwbakteryjny do okładów na uszkodzenia skóry, owrzodzenia żylakowe a także do płukania jamy ustnej i gardła.