W Lubelskich Ziołach malina moroszka jest uprawiana w uprawie agroleśnej z różą owocową.
To niezwykła roślina. Jej owoce i liście to super foods. Zawiera w owocach bardzo dużo wit. C, ma silne działanie antynowotworowe. Pozyskiwana do celów spożywczych, farmaceutycznych i kosmetycznych głównie w Skandynawii, ale występuje też w Kanadzie, na Alasce, marginalnie w Szkocji. Malina moroszka jest rośliną torfowiska wysokiego, więc zanika na Syberii z powodu wieloletnich pożarów takich torfowisk. Jest też rośliną endemiczną dla Polski, u nas gatunkiem zagrożonym i objętym całkowitą ochrona. Z powodu suszy moroszka zaczęła zanikać nawet na stanowisku w Karkonoskim Parku Narodowym.
Jako pierwsi na świecie pokusiliśmy się o wprowadzenie jej do uprawy polowej w systemie agroleśnym z różą owocową.
Jej uprawa jest nie lada wyzwaniem. Takim wyzwanie było przygotowanie odpowiedniego torfowiska. Ciagle uczymy się tej rośliny, nawet tego, czy i kiedy plewić, bo może to wpłynąć na termin owocowania. Rok 2021 to zdecydowanie sukces w jej uprawie w Gospodarstwie Rolnym. Produkujemy z niej przyprawy i herbatki. Projekt badawczo – wdrożeniowy realizujemy w konsorcjum „Agroleśnictwo w Dolinie Zielawy” w składzie: Eco-Farm Sosnówka – lider, SGGW oraz dr Barbara Baj-Wójtowicz Gospodarstwo Rolne.