„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Czy warto uprawiać czarny bez?

Strona główna » Akademia Wiedzy Lubelskie Zioła » Czy warto uprawiać czarny bez?

Autor: Ewa Osińska, Wiesława Rosłon

Fot. Barbara Baj Wójtowicz. Bez czarny – plantacja

Bez czarny (Sambucus nigra) należy do rodziny piżmakowatych (Adoxaceae), dawniej przewiertniowatych (Caprifoliaceae). Występuje dziko niemal w całej Europie, a także w południowo – zachodniej Azji. W Polsce rośnie na całym obszarze, często w pobliżu siedlisk ludzkich, co sprawia, że wiele osób uważa go za uciążliwy chwast. Rośnie w miejscach wilgotnych (np. lasach nadrzecznych i łęgowych), w zaroślach, na nieużytkach, rumowiskach i wysypiskach. Wymaga gleb żyznych, próchnicznych, nie znosi suchego powietrza, jest odporny na mróz.
Bez czarny jest krzewem lub niewysokim drzewem o ładnym pokroju. Tworzy dużą ilość ciemnozielonych, ząbkowanych liści, kremowobiałe kwiaty, zebrane w płaskie baldachy o średnicy 10-20cm oraz czarne grona błyszczących owoców, zawierających krwistoczerwony sok i małe pestki. Dziko rosnące osobniki dorastają nawet do 10 m wysokości, ale odmiany szlachetne takie jak np.’Sampo’, ‘Samyl’ czy ‘Korsor’, które nadają się, do produkcji towarowej charakteryzują się słabszą siłą wzrostu.

 

Fot. Robert Wójtowicz. Suszenie kwiatu bzu czarnego w stanie naturalnym

Surowiec zielarski stanowią wysuszone kwiaty (Sambuci flos), oraz owoce (Sambuci fructus) bzu czarnego. Już Starożytni Egipcjanie używali kwiatów do leczenia ran i pielęgnacji cery. W Anglii nazywane były one „lekarstwem na klatkę piersiową”, a rdzenni Amerykanie stosowali je w przeziębieniach, kaszlu i stanach zapalnych skóry.

Do głównych składników aktywnych kwiatów bzu czarnego, odpowiedzialnych za ich działanie prozdrowotne zalicza się:

  • flawonoidy (do 3%) – grupa związków o charakterze barwników roślinnych wykazująca silne właściwości antyoksydacyjne; głównymi ich przedstawicielami w surowcu są: kempferol, astragalina, kwercetyna, rutyna, izokwercytryna, hyperozyd oraz nikotyfloryna,
  • fenolokwasy i ich glikozydy (do 3%); kawowy, felurowy, chlorogenowy oraz p-kumarowy,
  • triterpeny (1%); α- and β-amyryna, kwasy ursolowy i oleanowy,
  • sterole (1%); β-sitosterol, kampesterol, stigmasterol, cholesterol,
  • olejek eteryczny (do 0,15%)

 

W przypadku owoców bzu czarnego głównymi składnikami bioaktywnymi są:

  •  antocyjany; głównie 3-glukozyd cyjanidyny (chryzantemina; 65,7% wszystkich antocyjanów), 3-sambubiozyd cyjanidyny (32,4% wszystkich antocyjanów), oraz 3,5-diglukozyd cyjanidyny, 3-sambubiozyd-5-glukozyd cyjanidyny, 3-rutynozyd cyjanidyny, 3-glukozyd pelargonidyny oraz 3-sambubiozyd pelargonidyny,
  • kwasy organiczne; octowy, jabłkowy, szikimowy, walerianowy, winowy i benzoesowy,
  • witaminy; witamina C oraz witaminy z grupy B (B2, B6), niacyna, kwas pantotenowy, kwas foliowy),
  • węglowodany; cukry proste (glukoza, fruktoza) i pektyny

 

Uwaga! W świeżych kwiatach i niedojrzałych owocach występuje sambunigryna – glukozyd benzaldehydocyjanohydrynowy, o potencjalnym działaniu toksycznym. Związek ten podrażnia przewód pokarmowy, może też wywołać biegunki i wymioty. Podczas suszenia i obróbki termicznej sambunigryna ulega rozkładowi, więc po przetworzeniu oba surowce są bezpieczne w stosowaniu i nie dają efektów ubocznych.

 

Badania naukowe dotyczące działania farmakologicznego kwiatów i owoców bzu czarnego oraz związków z nich wyizolowanych pozwoliły ustalić następujące kierunki aktywności tych surowców:

  • napotne,
  • przeciwzapalne,
  • moczopędne,
  • wykrztuśne,
  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwwirusowe,
  • immunomodulujące,
  • obniżające poziom cukru i lipidów we krwi,
  • antyoksydacyjne

Z uwagi na udowodnione silne działanie wzmacniające układ odpornościowy oraz przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe, wykrztuśne i napotne, bez czarny może być z powodzeniem stosowany wewnętrznie jako środek wspomagający leczenie stanów grypowych i przeziębień oraz zewnętrznie (w postaci płukanek i inhalacji) jako preparat łagodzący objawy zapalenia błony śluzowej gardła, krtani i zatok. Dzięki właściwościom spazmolitycznym, moczopędnym i przeciwbólowym może być używany także w jednostkach chorobowych przebiegających ze skurczem mięśni gładkich (np. w stanach spastycznych przewodu pokarmowego, migrenowych bólach głowy) oraz stanach zapalnych układu moczowego i obrzękach różnego pochodzenia. Silne właściwości antyoksydacyjne oraz pozytywny wpływ na poziom lipidów i cukru we krwi sprawiają, iż preparaty z bzu czarnego są godne polecenia dla osób cierpiących na cukrzycę, miażdżycę i inne choroby metaboliczne oraz sercowo-naczyniowe. Zanim jednak zdecydujemy się na użycie preparatów zawierających wyciągi z kwiatów lub owoców bzu czarnego musimy sprawdzić, czy nie dają one interakcji z przyjmowanymi przez nas lekami:

Interakcje z lekami

  • Leki moczopędne: bez czarny wykazuje słabe działanie moczopędne, dlatego przy połączeniu z lekami o podobnym działaniu, istnieje niebezpieczeństwo zwiększenia diurezy.
  • Leki hipoglikemizujące: w połączeniu z lekami o działaniu hipoglikemizującym, może wystąpić nadmierne obniżenie poziomu cukru we krwi.

Możliwe działania niepożądane:

  • Dobrze tolerowany. Możliwe jest wystąpienie alergii na kwiaty bzu czarnego.

 

W ostatnich latach systematycznie wzrasta zainteresowanie plantatorów uprawą tego krzewu, jest to jednak wciąż produkcja niszowa. Warto jednak zainteresować się uprawą bzu czarnego ze względu na szerokie możliwości jego wykorzystania w ziołolecznictwie i przemyśle spożywczym. Bez czarny ma niewielkie wymagania glebowe, aczkolwiek w intensywnej produkcji potrzebuje gleb żyznych i o umiarkowanej wilgotności, ważne jest, aby gleba, na której chcemy założyć plantację, była bogata w wapń. Bez czarny lubi gleby o odczynie zbliżonym do obojętnego, ma też wysokie wymagania nawozowe, potrzebuje zasilania azotem, fosforem i potasem. Zakładając plantację należy mieć na uwadze fakt, że gałęzie bzu czarnego mocno wyginają się pod ciężarem owoców, a więc krzewy wymagają dużej rozstawy (3,5-4 m w rzędzie i 4,5-6 m w międzyrzędziach). Rozmnożyć można tę roślinę z nasion oraz wegetatywnie za pomocą odrostów korzeniowych bądź sadzonek pędowych. Te ostatnie przygotowuje się latem (w czerwcu i lipcu) z tegorocznych przyrostów lub jesienią (sadzonki powinny mieć 5–6 oczek, przy czym po posadzeniu dwa oczka pozostawia się nad ziemią). Bez czarny obficie owocuje już po 3–4 latach, a trwałość plantacji wynosi 12-15 lat. Roślina ta nie wymaga wielu zabiegów ochroniarskich. W latach wilgotnych stosuje się 2-3 zabiegi środkami grzybobójczymi, na grzyby z rodziny Colletatrichum, atakujące kwiatostany; 1-2 zabiegi w sezonie na mszyce, lub podczas lat suchych. W momencie gdy pojawią się przędziorki należy wykonać dodatkowo 1-2 zabiegi.
Aby poprawić kwitnienie i owocowanie należy wykonać zimą silne cięcie prześwietlające, bowiem najlepsze owoce bez czarny zawiązuje na jednorocznych długopędach. Zalecane jest cięcie według dwuletniego cyklu rozwojowego. Z każdego z obciętych pędów wybija kilka długich pędów rocznych, długości 1,2-2m (krzew powinien posiadać 6-12 jednorocznych i dwuletnich pędów). Mocne przycinanie ułatwia także zbiór surowców. Średni plon owoców z hektara wynosi ok. 15 t, a nawet 20 t/ha.
Kwiaty zbiera się w czerwcu, w początkowej fazie kwitnienia, czyli gdy część kwiatów w baldachu jest jeszcze nierozwinięta, ścinając sekatorem lub nożem całe kwiatostany. Soki i napary z kwiatów bzu czarnego mają właściwości napotne, lekko moczopędne, mogą być stosowane w przeziębieniach i grypie. Łyżeczka soku z kwiatów czarnego bzu dodana do herbaty nadaje jej charakterystyczny, przyjemny, kwaskowy smak. Kwiat czarnego bzu jest znany w wielu krajach Europy jako cudowny środek poprawiający odporność organizmu. Ze względu na tonizujące i uspokajające właściwości tego surowca, polecić je można do kąpieli kosmetycznych.
Do zbioru owoców przystępuje się w sierpniu. Przeprowadza się go ręcznie, odcinając sekatorem całe grona. Niektórzy plantatorzy praktykują zbiór kombajnem do aronii, szczególnie w przypadku odmian równo owocujących. Owoce, podobnie jak kwiaty, mają działanie napotne i moczopędne, wykazują także lekkie działanie przeczyszczające. Należą do wartościowych leków usuwających z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii.
Francuzi ze skłonnościami do tycia do dziś piją każdego wieczoru odwar z owoców i suszonej kory bzu czarnego (w proporcji 1:1) uważając to za skuteczną kurację odchudzającą.
Obecnie nie ma problemu ze zbytem tego surowca, a jego cena jest wysoka, osiąga nawet 400 euro za tonę. Szansą dla plantatorów, oprócz rodzimego rynku zbytu, jest też eksport do krajów Europy Zachodniej. Bez czarny z powodzeniem być może alternatywą dla innych krzewów drobnoowocowych.
Owoce bzu czarnego wykorzystywane są również w przemyśle spożywczym do produkcji soków, dżemów, galaretek, są też źródłem naturalnego barwnika.
Dodatkowo bez czarny może być atrakcją w naszym przydomowym ogródku, gdzie możemy zastosować odmiany o ozdobnych liściach np. ‘Laciniata’, ‘Aurea’ lub ‘Black Beauty’.

Newsletter

Bądź na bieżąco. Zapisz się na nasz newsletter