„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Unikalne produkty z maliny moroszki Lubelskie Zioła

Strona główna » Aktualności » Unikalne produkty z maliny moroszki Lubelskie Zioła
Można już zamawiać unikalne produkty z maliny moroszki liofilizowanej i mielonej z jedynej na świecie uprawy w Lubelskich Ziołach.
Dostajemy bardzo dużo pytań od Was w sprawie zamawiania, więc teraz do 10 sierpnia 2022 r. możecie składać zamówienia na ten unikalny i bardzo wartościowy prozdrowotny produkt. Wysyłki realizujemy we czwartek 11 sierpnia 2022 r. Ilość produktów ograniczona.
Malina Moroszka – owoc liofilizowany mielony. Produkt Agroleśnictwa. Bez soli. Bez cukru. Wegański. 100% naturalny.
Uprawa maliny moroszki w Gospodarstwie Rolnym dr Barbary Baj Wójtowicz w Sosnówce jest pierwszą i jedyną na świecie. W gospodarstwie jest ona uprawiana w innowacyjnym agroleśnym systemie alejowym z różą pomarszczoną.
Z uwagi na jej delikatność, unikatowość i niewielkie rozmiary jest zbierana ręcznie z największą starannością. Uprawa jest prowadzona całkowicie ręcznie, z ogromną pasją i w sposób korzystny dla środowiska.
Wprowadzenie maliny moroszki do uprawy i opracowanie z niej innowacyjnych produktów było możliwe dzięki współpracy badawczo wdrożeniowej konsorcjum w składzie ECO-FARM Sosnówka – lider konsorcjum, SGGW Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego oraz dr Barbara Baj Wójtowicz (Gospodarstwo Rolne).
Skład: malina moroszka owoc liofilizowany mielony 100%
Masa netto: 60 g, 40 g, 20 g
Cena: 149 zł, 129 zł, 89 zł plus koszty wysyłki. Wystawiamy fakturę VAT.
Data przydatności produktu do spożycia: 31 grudnia 2023 (data jest również numerem serii).
Właściwości zdrowotne:
Owoc maliny moroszki z uwagi na niezwykłe wartości odżywcze oraz przeciwzapalne posiada szereg właściwości zdrowotnych. To prawdziwy super food! Jest bogaty w witaminę C (4-krotnie większa zawartość niż w przypadku pomarańczy) oraz witaminy: A (większa zawartość niż w marchewce), witamin z grupy B, a także wapń, wysoko przyswajalne żelazo oraz substancje czynne takie jak fitosterole czy karotenoidy. Z uwagi na wysoką zawartość tych ostatnich malina moroszka ma silne działanie antyoksydacyjne, polegające na blokowaniu powstawania wolnych rodników (nie tylko usuwa je z organizmu, ale blokuje ich namnażanie, np. nowotworów) . Właściwość ta została doceniona w medycynie, dlatego owoc moroszki znalazł zastosowanie w leczeniu nowotworów. Medycyna ludowa również dostrzegała jej właściwości antynowotworowe i antyszkorbutowe (dzięki wysokiej zawartości Wit. C).
Owoc maliny moroszki charakteryzuje się także zwiększoną przyswajalnością żelaza z uwagi na jednocześnie bardzo wysoką zawartość witaminy C. Żelazo zawarte w roślinach przyswaja się słabo, jednak zawarte w owocu moroszki jest wyjątkiem.
Dla wegetarian i wegan to najlepsze źródło żelaza wysoko przyswajalnego. Stosowana w leczeniu i profilaktyce anemii.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie: 15
W dziennej dawce:
Tłuszcze: 0%
Sód: 0%
Węglowodany całkowite: 2,8 g 1%
Błonnik pokarmowy: 1,7 g 1%
Cukry ogółem: 2,1 g
Włączając cukier dodany: 0%

Białko: 0,4g 4%

Zawiera witaminę C, witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę D, wapń, żelazo, magnez, karotenoidy oraz kwasy omega-3 i omega-6.
Sposoby wykorzystania:
Do spożywania pół łyżeczki dziennie – jest pyszna.
Do koktajli prozdrowotnych owocowych, warzywnych, ziołowych. Porcją produktu (1 łyżeczka = 4g) warto wzbogacać prozdrowotne koktajle, granolę, musy, napoje: kawę, herbatę, chipsy owocowe, sałatki, a także desery, lody, mąkę czy drinki.
Owoc maliny moroszki nie traci swoich właściwości zdrowotnych pod wpływem wysokiej temperatury, dlatego z powodzeniem może być stosowany do wypieków.

Najnowsze wpisy

Newsletter

Bądź na bieżąco. Zapisz się na nasz newsletter